25 soorten chocopasta onder de loep: Vooral Nutella bevat giftige stoffen!

Volgens een onderzoek van het Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop zit in bijna alle hazelnootpasta’s toxische stoffen die kankerverwekkend zijn, schadelijk voor de mannelijke vruchtbaarheid, en lopen baby’s en peuters een groot risico.

De giftige stoffen waarom het draait, zijn 3-MCPD en glycidyl-esters. Die worden gevormd tijdens de raffinage van palmolie en andere oliën. Vooral glycidyl-esters zijn volgens Test-Aankoop zorgwekkend. ,,Als we glycidyl-esters innemen, zet ons lichaam die om in het giftige glycidol”, legt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) uit. ,,Glycidol is genotoxisch, wat wil zeggen dat het het erfelijk materiaal kan wijzigen. Als je dan pech hebt, kan daar een tumor uit voortvloeien. Het is met andere woorden een potentieel kankerverwekkende verbinding. De stof brengt ook de mannelijke vruchtbaarheid in gevaar.”

Maar we weten niet hoeveel een gewone persoon er elke dag van mag eten om niet schadelijk te zijn. Wat een veilige drempel is voor glycidyl-esters, is gewoon nooit wetenschappelijk onderzocht. Daarom vinden wij het onaanvaardbaar dat het aanwezig is in ons voedsel.”

Dat de hoeveelheid glycidyl-esters die in de onderzochte potten choco teruggevonden werd, telkens onder de wettelijke limiet lag, doet volgens Test-Aankoop niets ter zake. Want we wéten niet of je niet toch te veel van die giftige stof binnenkrijgt, als je onder de limiet blijft.

 ,,Het Europees Voedselagentschap EFSA adviseert om er elke dag niet meer van in te nemen dan twee microgram per kilogram lichaamsgewicht”, zegt Tytgat. Hoe minder je weegt, hoe minder 3-MCPD je dagelijks mag eten.

Smaakproef

De 25 hazelnootpasta’s werden niet alleen op de aanwezigheid van de schadelijke stoffen, 3-MCPD en glycidyl-esters gecontroleerd. Er gebeurde ook een smaakproef, die zelfs meetelde voor 40 procent van het resultaat. Daarnaast werd onder andere de samenstelling van de choco’s onderzocht. De meeste hazelnootpasta’s bestaan voor de helft uit suiker en nog eens voor een vijfde uit (palm)olie.  De test gebeurde al in februari van dit jaar, maar de resultaten werden pas nu bekendgemaakt. Geen enkele pasta haalde overigens de score ‘goed’. Ze kregen allemaal het label ‘gemiddeld’ tot ‘slecht’ opgeplakt. Hieronder de rangschikking, met naast het percentage dat de choco behaalde telkens een letter die de nutriscore aangeeft. De nutriscore – van A tot E – geeft aan hoe (on)gezond een product is, waarbij A staat voor heel gezond en E voor heel ongezond.

GEMIDDELDE KWALITEIT (score tussen 0 en 100):

59 (D) CHOCO NUSSA (LIDL) MET 13% HAZELNOTEN

59 (D) CÉRÉAL HAZELNOOTPASTA

58 (E) BECEL PASTA MET HAZELNOOT

58 (D) DELHAIZE CHOCO HAZELNOOTPASTA

57 (E) DÉLINUT (ALDI) HAZELNOOT 13%

56 (E) DELHAIZE 365 HAZELNOOTPASTA

56 (E) DAMHERT TAGATESSE CHOCO

55 (E) IVORIA BOTERHAMPASTA MET HAZELNOTEN EN MAGERE CACAO (INTERMARCHÉ)

55 (E) GALLER HAZELNOOTPASTA

55 (E) OXFAM COCOA NUT SPREAD

54 (E) ALBERT HEIJN HAZELNOOTPASTA

54 (E) BONI BIO (COLRUYT) HAZELNOOTPASTA

54 (E) CARREFOUR HAZELNOOTPASTA

54 (E) BONI SELECTION (COLRUYT) HAZELNOOTPASTA

53 (E) NUTELLA HAZELNOOTPASTA

53 (D) CANDEREL HAZELNOOTPASTA MET ZOETSTOF

53 (E) BOERINNEKE HAZELNOOTPASTA 13%

52 (C) BALADE I LOVE CHOCO HAZELNOOTPASTA

50 (E) CORA SMEERPASTA

50 (E) DELHAIZE BIO HAZELNOOTPASTA

SLECHTE KWALITEIT  (onder 50 punten):

49 (E) PENOTTI BIO HAZELNOOTPASTA

47 (E) CARREFOUR BIO HAZELNOOTPASTA 14%

47 (E) EVERYDAY (COLRUYT) HAZELNOOTPASTA

39 (E) WITTE PRODUCTEN HAZELNOOTPASTA

36 (E) TOP BUDGET (INTERMARCHÉ) SMEERPASTA MET HAZELNOTEN

BACK TO TOP