9 tekenen dat je kat zielsveel van je houdt

Sommige mensen beschuldigen katten ervan niet ‘leuk’ te zijn, maar dat is helemaal niet waar. Wat wel waar is, is dat katten mysterieuze dieren zijn, zeker in vergelijking met honden.

Het is inderdaad vaak gemakkelijker om de gevoelens van een hond te interpreteren, maar het blijkt dat ook katten hun gevoelens tonen. Al doen ze dat op een iets subtielere manier.

Je hebt een beetje kennis nodig om het gedrag van je kat te kunnen interpreteren. De meesten onder ons weten wat het betekent wanneer een kat spint, maar er zit zoveel meer achter als je je poes echt beter wilt begrijpen!

Dit zijn 9 signalen dat je kat echt zielsveel van je houdt.

1. KLEINE LIEFDEVOLLE BETEN… MAAR HOPELIJK NIET TE HARD!

Het klinkt misschien onverwacht, maar volgens dierenarts Elizabeth Colleran, zijn zogenaamde “liefdesbeten” eigenlijk een vorm van communicatie van je kat.

Poezen hebben de neiging om zachtjes te bijten, zeker wanneer ze enthousiast of te gestimuleerd zijn. Maar er is ook een andere reden waarom katten dit doen, een liefdevolle reden.

Katten zouden namelijk ook bijten wanneer ze het gevoel hebben dat ze een band met je ontwikkelen, volgens Care.

2. JE KAT VOLGT JE ALSOF HET JE SCHADUW WAS

Als je kat je constant volgt waar je ook bent, en rond je benen wandelt dan is dat een groot signaal dat hij echt van je houdt.

Volgens Catster onthult dit gedrag dat je kat geïnteresseerd is in je en wil zijn waar je ook bent. Zelfs katten die doorgaans niet zo liefdevol zijn, tonen hun affectie door gewoon rond jou te hangen.

3. SPINNEN

Spinnen is wellicht het meest bekende en duidelijke signaal dat je kat van je houdt.

Hoewel katten ook kunnen spinnen wanneer ze zich bedreigd voelen of zenuwachtig zijn, komt het vaker voor wanneer ze gelukkig of relaxed zijn. Dus als je kat vaak naast je spint in de zetel, mag je er zeker van zijn dat hij of zij van je houdt en zich opperbest voelt!

4. KNEDEN

Een ander bekend teken van katten hun liefde aan hun baasjes is het zogenaamde fenomeen “kneden”, wanneer hun pootjes links en rechts op en neer gaan. Mijn kat doet dit wanneer hij op mijn buik ligt!

Het is een grappig en mooi teken dat hij zich volledig in zijn nopjes voelt met zijn leven en zich veilig voelt, net als bij zijn mama.

5. KNIPPEREN OF “KATTEN ZOENTJES”

Wanneer dieren in het wild hun ogen sluiten, is dat een teken van ultiem vertrouwen, tevredenheid en liefde.

Als je kat je dus een vriendelijke blik gunt en plots zijn oogjes traag opent en sluit, dan heb je zojuist een kattenzoentje gekregen.

Je poes wil je namelijk vertellen dat hij van je houdt en je vertrouwt. Probeer te antwoorden door een knipoog terug te geven. Je eigen knipoog wil zeggen “ik ben aardig”, volgens kattenexpert Susanne Helmann Holmström.

6. BRENGT JE GESCHENKJES

De meeste kattenbaasjes krijgen vaak een, nou ja, geschenkjes van hun kat.

Kleine vogels of muizen zijn misschien niet het leukste geschenk, maar deze zeggen wel veel over je poes. Want wanneer je poes dieren vangt en deze vol trots presenteert, is dat een teken van dankbaarheid en liefde.

LiveScience legt uit: “Door dode dieren aan de deur of tuin te leggen, toont je kat zijn natuurlijke rol als moeder en leraar. Jij, haar liefhebbende eigenaar, vertegenwoordigt haar vervangingsfamilie.”

7. KIJK NAAR ZIJN STAART!

Kattenstaarten verklappen ook veel en kunnen veel zeggen.

Een licht gebogen, hangende staart betekent “ik voel me veilig”.

Een hoge staart betekent “Hallo, hier kom ik!” en hoe hoger de staart is, hoe meer de kat geïnteresseerd in je is.

Wanneer je kat zijn staart rond je benen vleit, betekent het dat hij zich veilig voelt bij jou, en dat hij misschien ook wel om een snoepje vraagt.

8. TOONT ZIJN BUIKJE

Zijn buikje tonen is de kat zijn grootste teken van vertrouwen, aangezien de buik zijn meest kwetsbare plek is.

De buik bevat namelijk alle vitale organen, en dus instinctief gezien is deze plek de plek die hij het meest beschermt.

Wanneer je kat dus op zijn rug ligt en zichzelf open aan je blootstelt, zegt het eigenlijk dat hij van je houdt en je vertrouwt.

9. DUWEN MET KOPJE

Wanneer je kat met zijn kopje duwt, is dat eveneens een teken dat hij jouw maatje is.

Katten hebben verschillende klieren die feromonen afscheiden. Deze zijn allemaal uniek, net zoals onze vingerafdrukken. Wanneer je kat probeert zijn geur af te scheiden op je, wil hij eigenlijk zijn territorium afbakenen en zeggen, “Jij bent de mijne!”.

Wat denk jij?

Klik op LEUK en DEEL dit artikel als jij ook van poezen houdt!